رو عنوان : جهت مشاهده متن کامل خبر بر روی لینک زیر کلیک کنید
عنوان : سرطان سرویكس(دهانه رحم)
زير عنوان : مترجم: حمیده یزدی زاده کارشناس ارشد مامایی
 ۱۳۹۳/۰۸/۲۱

سرطان سرویکس(دهانه رحم)

سرطان سرویکس چیست؟

این نوع سرطان وقتی که سلول­های نرمال دهانه رحم به سلول­های غیر طبیعی تغییر می­کنند و دچار رشد غیر قابل کنترل می­شوند، ایجاد می­شود.

علائم سرطان سرویکس چیست؟

ممکن است در ابتدا علامتی نداشته باشد، اما بعد از بروز علائم، باعث خونریزی واژینال در مواقعی مانند روزهای بین سیکل­های قاعدگی، بعد از نزدیکی و در دوره بعد از یائسگی می­شود. البته خونریزی در این مواقع ممکن است به دلایل دیگری جز سرطان سرویکس نیز رخ دهد اما اگر شما در چنین مواقعی خونریزی دارید، حتماً به پزشک یا مامای خود اطلاع دهید.

آزمایش تشخیص سرطان سرویکس:

آزمایش پاپ اسمیر() برای غربالگری سرطان سرویکس استفاده می­شود.برای انجام این آزمایش، پزشک یا ماما با وسیله­ای به نام اسپَکُلوم دیواره­های واژن را از هم باز کرده و با یک بُرُس مخصوص از سلول­های دهانة رحم نمونه برداری می­کند. سپس­ نمونة تهیه شده توسط دکترِ پاتولوژیست زیر میکروسکوپ قرار گرفته و سلول­های موجود در نمونه، مورد مطالعه قرار می­گیرد. در صورت گزارش وجود سلول­های غیرطبیعی، نمونه آزمایش دیگری به­نام بیوپسی(نمونه برداری) توسط پزشک از شما تهیه می­شود. در این نمونه قطعة نازکی از سلول­های غیر طبیعی دهانه رحم با استفاده از دستگاهی به­نام کولپوسکوپ توسط پزشکتان برداشته می­شود. گاهی سلول­هایی در سرویکس پیدا می­شوند که سرطانی نیستند اما پتانسیل تبدیل به سلول­های سرطانی را دارند که به آنها سلول­های پیش­سرطانی گفته می­شود. پزشک این سلول­های پیش­سرطانی را با روش­هایی برمی­دارد ویا با فواصل نزدیک تحت نظر قرار می­دهد.

مرحله بندی سرطان سرویکس چیست؟

روشی است که به وسیله آن پزشکان میزان گسترش سلول­های سرطانی را مشخص می­کنند. نوع درمان شما بستگی به مرحله سرطان، سن و مشکلات احتمالی سلامت شما دارد. ضمناً بستگی به این دارد که آیا در آینده قصد باردار شدن دارید یا خیر؟

سرطان سرویکس چگونه درمان می­شود؟

به روش­های مختلفی درمان می­شود، شامل:

• جراحی که خود انواع دارد :
  1. برداشتن دهانه رحم، رحم و قسمت بالای واژن
  2. برداشتن همه یا قسمتی از دهانه رحم(رحم باقی می­ماند) که این نوع جراحی در موارد خاصی استفاده می­شود .
  • رادیوتراپی
  • شیمی درمانی: گاهاً از این روش همراه با رادیوتراپی استفاده می­شود .

اگر قصد باردار شدن در آینده را داشته باشیم، چه کاری باید انجام دهیم؟

حتما با پزشک خود قبل از درمان صحبت کنید. برخی بیماران بعد از درمان، می­توانند باردار شوند و برخی قادر به باردار شدن نیستند. به­طور مثال در صورت هیسترکتومی(خارج کردن رحم از بدن)، رادیوتراپی و برخی از انواع شیمی­درمانی، دیگر قادر به باردار شدن نخواهید بود. البته خانم­هایی که بعد از درمان، قادر به باردارشدن هستند، بایستی ۱۲-۶ ماه بعد از اتمام درمان صبر کنند، زیرا بدن آنها برای بازسازی خود به این زمان نیاز دارد.

اقدامات بعد از درمان چیست؟

بعد از درمان شما باید به فواصل منظم چک شوید زیرا احتمال عود سرطان وجود دارد. آزمایشات پیگیری شامل معاینات فیزیکی، پاپ­اسمیر و عکسبرداری است.

درصورت عود سرطان و یا گسترش مجددآن، چه اتفاقی می­افتد؟

درصورت عود و یا گسترش، مجدداً نیاز به درمان­هایی چون جراحی، رادیوتراپی و شیمی­درمانی خواهد بود.

چه اقدامات دیگری باید انجام دهم؟

پیگیری زمان ویزیت­ها و آزمایشات و ملاقات با پزشکتان بسیار مهم است. درمورد عوارض جانبی و یا مشکلاتی که در حین درمان پیش می­آید، با پزشک خود صحبت کنید. پزشک درمورد نوع درمان مثلاً نوع جراحی که برای درمان شما قرار است انجام دهد، با شما صحبت خواهد کرد. احساس خود را درمورد نوع درمان ارائه شده، به پزشک یا پرستار خود بیان کنید. درمورد درمان پیشنهاد شده، سؤال کنید:

• آیا این نوع درمان تا چه اندازه سودمند است؟ آیا به طولانی­تر شدن عمر من کمک می­کند؟
  • عوارض جانبی آن چیست؟
  • آیا غیر از این درمان، درمان­های انتخابی دیگری نیز وجود دارد؟
  • اگر این درمان را انجام ندهم، چه خواهد شد؟

آیا سرطان سرویکس قابل پیشگیری است؟

در خیلی موارد، بله. بسیاری از اوقات سرطان سرویکس ناشی از ویروسی به­نام پاپیلوما است که با تماس جنسی و تماس پوست به پوست منتقل می­شود. واکسن پاپیلوما در حال حاضر در دسترس عموم وجود دارد. درمورد این واکسن با پزشک خود صحبت کنید. این واکسن جهت استفاده مردان و زنان مناسب بوده و بهتر است که قبل از شروع رابطه جنسی، این واکسن استفاده شود.

منبع: www.uptodate.com

مترجم: حمیده یزدی زاده  کارشناس ارشد مامایی