رو عنوان : جهت مشاهده متن کامل خبر بر روی لینک زیر کلیک کنید.
عنوان : ترشح واژینال
زير عنوان : مترجم: دکتر مژگان جوادنوری متخصص بهداشت باروری
 ۱۳۹۳/۰۸/۲۱

ترشح واژینال

ترشح واژینال مایعی است که از واژن خارج می شود. ترشح واژینال موضوع شایعی در زنان محسوب می شود و موجب مراجعه بسیاری از زنان به مراکز بهداشتی درمانی می شود. مقداری ترشح واژینال در تمام زنان طبیعی محسوب می شود، اما اگر این ترشح با خارش، سوزش یا سایر علائم همراه باشد، نیاز به بررسی و درمان دارد.از آنجا که علل متفاوتی می تواند موجب علائم مشابهی در این زمینه شود، معاینه توسط پزشک یا ماما ضروری است.

چگونه می توان فهمید که ترشحات واژن از نوع طبیعی است یا غیر طبیعی؟

ترشحات واژن بوسیله سلول­های­­ واژن و دهانه رحم تحت تأثیر هورمون­های زنانه(استروژن)، ساخته می شوند. زنانی که یائسه شده­اند، به دلیل کاهش هورمون زنانه، میزان ترشحات واژن آنها کم می شود. اما در زنان سنین پیش از یائسگی، روزانه حدود ۵-۲ میلی لیتر مایع سفید یا شفاف، ضخیم و موکوسی و غالباً بدون بو، طبیعی است. گرچه میزان و غلظت ترشحات در زنان مختلف متفاوت است. همچنین میزان ترشح در زمان­های متفاوت سیکل ماهانة زنان، متفاوت است. مثلاً در زمان حاملگی، نزدیک زمان تخمک گذاری، هفتة قبل از شروع پریود و گاهی با مصرف قرص­های پیشگیری از بارداری، بیشتر می­شود.

یک ترشح نرمال معمولاً بوی ناچیزی دارد و گاهی موجب اندکی تحریک در پوست ناحیة تناسلی می­شود. این ترشح به محافظت دستگاه تناسلی و ادراری در برابر عفونت­ها کمک کرده و بافت واژن را لغزنده و نرم نگه می­دارد.

چه موقع باید برای درمان ترشحات واژینال به پزشک یا ماما مراجعه کرد؟

اگر ترشحات واژینال با علائم یا نشانه­های زیر همراه شوند، غیر طبیعی است و نیاز به معاینه و درمان دارد:

• خارش ناحیة تناسلی
  • قرمزی، سوزش، زخم یا ورم پوست ناحیه تناسلی
  • ترشحات کف­آلود یا سبز-زرد
  • بوی بد
  • ترشحات خون­آلود
  • درد هنگام مراقبت یا ادرار کردن
  • درد شکم یا لگن

علل ترشحات غیر طبیعی واژن:

• عفونت(قارچی، باکتریایی یا …)
  • تغیرات ایجاد شده پس از یائسگی، موجب خشکی واژن، به ویژه هنگام مقاربت و ترشحات آبکی می­شود .

بدون انجام معاینه، گاهی نمی­توان ترشحات طبیعی را از غیر طبیعی تشخیص داد. هرگز قبل از معاینه، درمان خودسرانه نکنید زیرا در بیشتر موارد باعث تشدید علائم شده و درمان را مشکل­تر می­کند. پزشک یا ماما با معاینه و گاهی نمونه برداری از ترشحات، نوع عفونت را تشخیص می­دهد و درمان مناسب را آغاز می­کند. برخی عفونت­ها ترشحات واژن را اسیدی و برخی دیگر آن را قلیایی می­کنند.

هنگام مراجعه، پزشک یا ماما سؤالات زیر را از شما خواهد پرسید:

• آیا درد شکم، کمر یا لگن هم دارید؟
  • آیا رفتار جنسی پرخطر دارید؟
  • آیا داروی خاصی مصرف می­کنید؟
  • آخرین پریود شما کی بوده؟
  • آیا از محصولات بهداشتی بانوان مثل تامپون، دوش واژن، محلول شستشوی واژن استفاده می­کنید؟

درمان

در بیشتر موارد با تشخیص درست، درمان مناسب هم به سادگی انجام می­شود. زنی که به بیماری مقاربتی از قبیل سوزاک، تریکوموناس یا کلامیدیا  مبتلاست، حتماً باید همسر یا شریک جنسی­اش نیز درمان شود. اما برای عفونت­های قارچی یا باکتریایی معمولاً نیازی به درمان همسر نیست.

به هنگام شروع درمان تا خاتمه درمان باید از مقاربت خودداری شود.

بهداشت دستگاه تناسلی

• عدم استفاده از دوش واژینال
  • عدم استفاده از لوسیون­های بهداشتی شستشوی مخصوص بانوان
  • اجتناب از پوشیدن لباس­های تنگ، با الیاف مصنوعی و به­ویژه لباس­های زیر غیرنخی که بسیار مضر هستند .

درعوض سعی کنید عادات بهداشتی زیر را در خود ایجاد کنید:

• استفاده از آب ولرم ساده برای شستشوی ناحیة تناسلی
  • عدم استفاده از دوش واژینال یا محلول بهداشتی بانوان